lazarudin

Category:

Балканские войны и сербские евреи

Неизвестный эпизод балканских войн начала ХХ века. В тяжёлой войне, которую вёл сербский народ за свободу родной земли, также принимали участие евреи-граждане Сербии. 

Об этом рассказал автор журнала  dz4ngrizalosaur , в большой статье на сербском языке Ратови 1912-1918. Први и Други балкански рат .  Ниже я привожу только небольшой отрывок из этой статьи, то что касается непосредственно евреев. Сохраняю оригинал на сербском, так как не смогу сделать красивый перевод на русский, но общий смысл вполне ясен.

Војник Исак де Мајо, Србин Мојсијеве вере.
Војник Исак де Мајо, Србин Мојсијеве вере.

... У Балканским ратовима 1912-1913. више од 10% укупног броја Јевреја у  Србији било је под оружјем, а београдска ашкенаска општина сама је  опремила целу једну резервну болницу о којој су се бринуле јеврејске  жене из хуманитарног друштва ‘Добротвор’.

«О стању у Србији почетком XX века Бенко Давичо је писао: „Србијански  Јевреји не трпе ни од каквих прогона нити изнимних закона. Народ је врло  толерантан и закони су његови толерантни.“»  
«Таквом политиком грађанске толеранције власт краља Петра I  Карађорђевића дала је полета већ учвршћеној јеврејској заједници у  Србији. Сам краљ положио је 1907. године камен темељац за нову синагогу  ‘Бет Јизраел’ у Београду и 1908. године са члановима владе присуствовао  њеном освећењу. Јевреји су на толеранцију узвратили лојалношћу и  прихватили статус ‘Срба Мојсијеве вере’ који није био вид асимилације  већ најбезбеднији пут ка њиховој интеграцији у грађански демократски  поредак Србије. Они су Србију у XX веку највећим делом прихватили као  своју отаџбину јер је она прихватила њих.»

Источник:  Ратови 1912-1918. Први и Други балкански рат. 2

Error

default userpic

Your reply will be screened

When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.